foto van pride groningen 2022. Feestende mensen met vlaggetjes met een regenboog erop.

Pride Programma

21 juni22 juni

Pride Groningen gelooft dat bij het zichtbaar maken van de diversiteit, en het creëren van bewustwording, een sterk en breed gedragen programma hoort. Dit divers, educatief en bovenal kleurrijk programma vindt plaats in de hele binnenstad van Groningen. Met als centrale plek de Grote Markt waar een groot podium staat. Vaste onderdelen van de dag zijn een feestelijke parade door de stad, een informatiemarkt en afterparty's. Daarnaast zijn er tientallen optredens op de podia voor een zo breed mogelijke doelgroep. Een feestelijke mix van landelijke artiesten en lokale talenten, koren, exposities, kinderprogramma’s, film en natuurlijk veel feesten. In het programma worden verschillende thema’s behandeld die niet alleen voor de de LGBTQI+-community interessant zijn. Iedereen is welkom!

Pride Groningen 2024 vindt plaats samen met Roze Zaterdag Groningen op zaterdag 22 juni 2024. 

Voor sommige activiteiten is het nodig om te reserveren of tickets te kopen. Meer informatie en links naar ticketsale kan je vinden in onderstaande programma onderdelen. Voor het volledige programma en de laatste programma updates verwijzen we naar de website en socials van Roze Zaterdag Groningen.

Klik op de button hieronder voor het programmaboek van Pride Roze Zaterdag 2024 met daarin meer bezoekersinformatie.

 

PROGRAMMABOEK 2024

Vrijdag 21 juni

Pride Rondom Akerk

Pride Photo Expositie

Pride Photo organiseert jaarlijks een fototentoonstelling die de diversiteit en rijkdom aan inspirerende verhalen uit de LHBTQIA+-gemeenschap belicht. De jaarlijkse fotowedstrijd wordt ontwikkeld door een zorgvuldig geselecteerde gastcurator en jury. De wedstrijd, die gratis toegankelijk is en open voor fotografen in alle stadia van hun carrière, resulteert in een unieke tentoonstelling die wordt tentoongesteld in heel Nederland en daarbuiten. Naast de tentoonstelling produceert Pride Photo een audiotour, die verdieping biedt in de verhalen achter de foto’s.

Datum: 14 juni – 4 juli

Prijzen: Gratis

Pride UMCG

1 op de 90 - tentoonstelling Intersekse

Open mind produceerde de tentoonstelling over 21 intersekse personen. Journalist Aerts interviewde de geportretteerden, fotograaf Coppejans maakte foto’s en het D&I team van UMCG maakt het mogelijk deze te bezoeken. Intersekse staat voor de I uit LHBTQIA+. Personen geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft.

Datum: Dinsdag 4 juni t/m dinsdag 25 juni

Locatie: UMCG, Fonteinstraat bij de patio

Prijzen: Gratis

Pride Binnenstad

Regenboog tour

Als een van de initiatiefnemers van #050hangtdevlaguit streeft Fiene er sinds 2017 naar om de LHBTQ-gemeenschap zichtbaarder te maken in de stad Groningen. Het initiatief begon bij de studentengemeenschap, maar breidde zich in het eerste jaar al snel uit. Na het afronden van haar studie geschiedenis richtte zij zich op het verhaal van de LHBTQ-gemeenschap in het verleden. Als inwoner van de studentenstad van het (eindeloze) feesten, heeft ze een wandeling gemaakt waarin het nachtleven het hoogtepunt van dit lopende verhaal is geworden.

Van bruine kroeg tot discotheek, loop mee langs de plaatsen waar de LGBTQ-gemeenschap zich heeft verzameld van het verleden tot het heden, terwijl de verhalen uit het verleden weer tot leven worden gebracht. Geef je op voor een wandeling op de vrijdag via het invulformulier of stuur een bericht naar regenboogtour@gmail.com.

Datum: Iedere vrijdag vanaf 3 mei t/m 30 augustus

Prijzen: €16,50

Tickets

Pride Galerie Mooiman

Expositie "Intimacy" met werken van Daniel Torrent

Schilderijen en tekeningen op doek en papier van de Spaans kunstenaar Daniel Torrent.

Datum: Iedere vrijdag, zaterdag & zondag vanaf 16 juni t/m 1 september

Locatie: Galerie MooiMan Noorderstationsstraat 40, 9717 KP Groningen

Prijzen: Gratis

Pride Noorderlicht

Pride Photo X Noorderpoort: Gender, Pride and Prejudice. A Love Letter to Queer Resilience

Noorderlicht en Pride Photo presenteren met trots een unieke tentoonstelling die de veerkracht en diversiteit van de LGBTQIA+ gemeenschap viert: ‘Gender, Pride and Prejudice. A Love Letter to Queer Resilience.’ Fotografie professionals en junior talenten van Noorderpoort Kunst & Media tonen gelijktijdig hun werk in de Noorderlicht Galerie en op straat naast de Akerk.

Datum: Vrijdag 21 juni t/m zondag 30 juni. Opening vrijdag 21 juni om 16:00 door wethouder Cultuur

Locatie: Akerkhof 12

Prijzen: Gratis

Pride Grand Theatre

Taboe Takkie x Roze Zaterdag Talkshow

Light, camera, action: Welkom bij Taboe Takkie! Een talkshow geproduceert door studenten Content Creator, Audio Visueel Specialist & Podium Techniek van Noorderpoort Kunst&Multimedia. Op 19, 20, 21 juni staan er drie Taboe Takkie shows in het Grand Theatre geprogrammeerd als onderdeel van Roze Zaterdag.

Takkie is straattaal voor 'praten' en gepraat zal er worden! Stress niet, in deze takjes worden op een vermakelijke manier onderwerpen als inclusiviteit, diversiteit, seksualiteit, schaamte en cancelcultuur bespreekbaar gemaakt. Want is het waar dat je tegenwoordig helemaal niets meer kan zeggen

Prijzen: Gratis

Pride Wenutbutter

Blijdorp

Deze tragikomedie brengt je terug naar de conservatieve jaren ’50. Was vroeger alles beter? Wat gebeurt er als de overtuigingen en gewoontes van vandaag de dag meegenomen worden naar die grijze wereld? Blijdorp is een lieve voorstelling die laat zien dat het belangrijk is je blik op de wereld open te houden. Deze voorstelling is van Noorderpoort Kunst & Multimedia.

Datum: Vrijdag 14 juni t/m zaterdag 22 juni, m.u.v. 16 & 17 juni

Locatie: WEnutbutter, Oosterhamrikkade 2, Groningen

Prijzen: Regulier tarief: €17,50, Studententarief: €15,-, Ticket is inclusief welkomstdrankje

Tickets

Pride Synagoge

Eer de Haan...

‘EER DE HAAN…’ is een muziektheatervoorstelling over het leven maar vooral werk van Jacob Israël de Haan (1881-1924). De Nederlandse schrijver/dichter, jurist, docent, journalist en homosexueel. Zijn romans ‘Pijpelijntjes’ en ‘Pathologieen’ schokten de Nederlandse literaire wereld en samenleving. Honderd jaar geleden, op 30 juni 1924, werd hij geliquideerd. De eerste politieke moord.

‘Eer de Haan’ wordt een postmoderne doorgecomponeerde opera vol Jiddische levensliederen, Jordanese opera en Italiaanse liederlijke melodieën. Van en met Jan-Roelof Bathoorn, Jelte Fossen, Daniel Wajsenblum en Dio van Velden. Een uur lang smullen van de avonturen, dromen, ambities, talenten en…wroegingen van een uiterst belangrijke Nederlander. Zijn bekendste dichtregel staat gebeitelt in het homomonument te Amsterdam: ‘Naar liefde zulk een mateloos verlangen’.

Prijzen: €17,- inclusief toegang overzichtstentoonstelling over Jacob Israël de Haan

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60

Tickets

Pride SDG-House

Zircus Zorry Zaloon

Zircus Zorry Zaloon, hilarische Western Circus Voorstelling: I am queer and I am Country! JIHAW!!! voor jong en oud, gemaakt door studenten van kunst en Multimedia Noorderpoort Olv beeldend kunstenaars. Kostuums en rekwisieten zijn oa gemaakt van afgedankt jeans

Datum: Dinsdag 18 juni t/m vrijdag 21 juni

Locatie: Suikerlaan 36, 9743 DA Groningen

Tickets

Pride Schuitendiep

Borrelvloot x Reben x Roze Zaterdag

Who doesn’t get excited by a pre-party on a boat? Imagine the thrill of cruising along the water, the city skyline in the background, as you get ready to kick off an incredible weekend. This event is a special collaboration between De Borrelvloot, Reben and Roze Zaterdag; coming together to create an unforgettable experience for everyone. It’s the perfect way to start your weekend with style and flair.

So come join us for an evening of drinks, food, and non-stop partying. Boat – drinks – food – party – it’s all set to make your weekend one to remember!
Ahoy! Join us for the Pre Boat Party the night before Roze Zaterdag!

Welcome to the Borrelvloot X RebenRoze Zaterdag collaboration. An electrifying boat party (including drinks), followed by a meal at Cilinder and a party at Oost.

Prijzen

Boat party (including drinks) Borrelvloot X Reben X Roze Zaterdag: €22
Boat party (including drinks) Borrelvloot X Reben X Roze Zaterdag & Dinner at Achterwerk (+-19:15): €37

Tijden & Locaties

17:30 (19:00) at Schuitendiep 1022
19:15-00:00 Meal at Achterwerk + Party at Oost 

Tickets

Pride Pathe

Pathe filmavond Pink Friday

Pathé filmavond: Pink Friday Om alvast in de sfeer te komen voor Roze Zaterdag organiseert Pathé Groningen op vrijdag 21 juni Pink Friday! Een gezellige avond inclusief roze bubbels en een quiz voorafgaand aan de film Stage Mother. Een komedie over een conservatieve moeder die een drag queen-nachtclub erft van haar overleden zoon. Ze ontpopt zich tot heuse drag mother

Prijzen: €14,-

Locatie: Pathé Groningen, Gedempte Zuiderdiep 78

Tickets

Pride SPOT Oosterpoort

Projectkoor Diverdoatsie

Met de Europese première van ‘Harvey Milk: A Cantate’ en andere koorwerken die verband houden met de moord op deze homoseksuele stadsbestuurder laat Projectkoor Diversdoatsie jou voelen dat verworven vrijheden nooit vanzelfsprekend zijn, maar steeds bevochten moeten worden. Daarnaast zijn onze gasten bij dit concert het jubilerende Homomannenkoor Zangzaad en het Gemengd Dameskoor, zij onderstrepen deze boodschap met eigen repertoire.

Prijzen: 18 euro

Locatie: SPOT Oosterpoort, Trompsingel 27, 9724 DA Groningen

Tickets

Pride Forum

Late Night met Splinter

In Late Night met Splinter kijkt schrijver, programmamaker, presentator en politicoloog Splinter Chabot samen met het publiek terug op de afgelopen tijd met actuele gasten. Late Night met Splinter staat garant voor een gezellig avondje uit met boeiende gesprekken, aanstekelijke gitaarpop van huisband Fred Goverde en vermakelijke interactie met het publiek. Dit alles wordt omlijst met fraaie projecties van vj LizaRenee. De inrichting is mede mogelijk gemaakt door O’42 Interieur uit Groningen, waardoor de Rabo Studio er picobello uitziet. Kortom: Late Night met Splinter is dé ideale avond om je weekend mee te beginnen. 

Splinter Chabot schreef de bestseller Confettiregen, presenteerde voor AVROTROS zijn eigen talkshow SPLNTR! en is te zien in het programma Ondertussen aan de Hofvijver waarin hij de renovatie van het Binnenhof volgt. In april 2022 verscheen zijn laatste boek Als de Hemel genoeg ruimte heeft.

Prijzen: €17,50

Locatie: Forum (Rabo Studio), Nieuwe Markt 1

Tickets

Pride Dorothy's

Dorothys Rose Karaoke party

Don’t miss out on Dorothy’s Bar Rose Friday Karaoke Event hosted by the Dorothy’s team on June 21st at 9pm. Sing, sip, and have a blast with us! Mark your calendars for a night to remember.

Prijzen: Gratis

Locatie: Dorothy’s Dragbar, Pottebakkersrijge 2, 9718 AE Groningen

Pride VERA

Queerclub Kelder

Lorakel brings a unique blend of danceable and queer sounds, with a focus on intriguing rhythms. Her sets feature everything from Jersey club to dembow and baile funk, all with an industrial twist. She has found immense inspiration being in the UK ballroom scene and thanks to this community we can trust that the queer energy in her sets will now be stronger than ever. Lorakel's versatility has brought her to play at venues such as OOST, Grasnapolsky and Noorderzon. Next up, she'll be surprising the VERA Kelderbar during Queerclub Kelder with her eclectic mix of sounds.

MIKKL Is coming to town, yes queen slay the house down aunty mama I'm gagged! You might have seen her at events like Glitch and Club Queer Factory in Leeuwarden, now she’s ready to make Groningen dance and certainly sweat to percussive and mostly queer, electronic tunes. You never know what to expect with MIKKL but at Queerclub Kelder her set will probably contain some SOPHIE, LSDXOXO, and other queens like Charli XCX, Azealia Banks and COBRAH.

Prijzen: Gratis

Locatie: VERA, Oosterstraat 44

Zaterdag 22 juni

Pride Rondom Akerk

Pride Photo Expositie

Pride Photo organiseert jaarlijks een fototentoonstelling die de diversiteit en rijkdom aan inspirerende verhalen uit de LHBTQIA+-gemeenschap belicht. De jaarlijkse fotowedstrijd wordt ontwikkeld door een zorgvuldig geselecteerde gastcurator en jury. De wedstrijd, die gratis toegankelijk is en open voor fotografen in alle stadia van hun carrière, resulteert in een unieke tentoonstelling die wordt tentoongesteld in heel Nederland en daarbuiten. Naast de tentoonstelling produceert Pride Photo een audiotour, die verdieping biedt in de verhalen achter de foto’s.

Datum: 14 juni – 4 juli

Prijzen: Gratis

Pride umcg

1 op de 90 - tentoonstelling Intersekse

Open mind produceerde de tentoonstelling over 21 intersekse personen. Journalist Aerts interviewde de geportretteerden, fotograaf Coppejans maakte foto’s en het D&I team van UMCG maakt het mogelijk deze te bezoeken. Intersekse staat voor de I uit LHBTQIA+. Personen geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft.

Datum: Dinsdag 4 juni t/m dinsdag 25 juni

Locatie: UMCG, Fonteinstraat bij de patio

Prijzen: Gratis

Pride Centraal station

Welkom op Station Groningen

Stap in de trein en reis groen naar Roze Zaterdag! NS, Arriva en ProRail verwelkomen treinreizigers in stijl op Station Groningen met een DJ en een plek waar je in de make-up kan met behulp van het professionele advies van de Glitter Sisters. Heb jij zin om mee te feesten en de boodschap van verbinding mee uit te dragen? Kom dan naar Groningen met de trein en feest mee!

Pride We Fashion

Pride Safe Spaces

Bij WE Fashion ben je altijd welkom, in elke winkel en op ieder moment. Daarom stellen zij hun paskamers niet alleen tijdens Pride, maar het hele jaar ter beschikking om onbezorgd te kunnen omkleden. De store-medewerkers van WE® staan te popelen om de feestvreugde met je te delen. Ook zijn er, net als vorig jaar, winkels die iets extra’s doen. Hier vind je niet alleen de safe spaces, maar ook nog veel meer!

Onze winkel opent ’s ochtends om 10:00 en sluit om 17:00 (tussen die tijd kan je bij ons terecht).

Locatie: Herestraat 47, Groningen

Pride eight

Roze Zaterdag Ontbijt

Wil jij de dag goed beginnen voordat je los gaat tijdens rozezaterdag 2024? Of wil je lekker wakker worden de dag erna? Begin je dag dan goed met een ontbijt bij eight!

Datum: Zaterdag 22 juni & zondag 23 juni

Locatie: Aweg 8, 9718CS Groningen

Prijzen: €8,-

Tickets

Pride Wadapartja

Bottomless Brunch

In 2024 kleurt Groningen een jaar lang tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024. Een viering van wie we zijn en het doorbreken van stigma’s. En trots zijn maakt je hongerig, kom genieten van de sfeer en van onze schittermagische brunch.

Bij Wadapartja Westerhaven kun je nu de bottomless brunch reserveren in het weekend van 22 en 23 juni. Een heerlijk uitgebreide brunch met sandwiches, zoetigheid en hartige hapjes! Daarnaast een warme drank, smoothie en 2 uur lang onbeperkt mimosa's!

Locatie: Wadapartja Westerhaven, Pottebakkersrijge 21, 9718 AG Groningen

Prijzen: 39,- per persoon

Reserveren

Pride SCHUITEMAKERSSTRAAT

INFORMATIEMARKT

Komt naar de infomarkt en ontdek wat organisaties en bedrijven te bieden hebben en verzamel informatie over lgbtqi+ gerelateerde onderwerpen. Verschillende organisaties zullen hier laten zien waar zij voor staan met betrekking tot diversiteit en het omgaan met intolerantie. Educatie, kunst en elkaar ontmoeten smelten hier samen.

Locatie: Binnenplaats achter het Museum aan de A.

Prijzen: Gratis

Pride Groninger museum

Drag Bingo met The Madame the Queen

Kom gezellig meedoen met de bingo in het prachtige museumcafé van het Groninger Museum! Naast genieten van heerlijke hapjes en drankjes van onze borrelkaart, kunt u meedoen aan de bingo gehost door The Madame the Queen! Er zijn heel veel leuke prijzen te winnen.

Meld je aan via: cafegroningermuseum@vermaatgroep.nl (betaling op locatie).

Locatie: Museumeiland 1 9711ME Groningen

Prijzen: €12,50 (voor 4 bingo kaarten)

Pride Museum aan de a

PINK PODIUM MUSEUM AAN DE A

Naast voormalige homosauna Thermos, later het Pakhuisje, in de Schuitemakersstraat ligt de mooiste binnenplaats van Groningen. Samen met de oudste panden van de stad tijdens Roze Zaterdag Pink Podium Museum aan de A. Hier is het verhalencafé Onze Roze Geschiedenis/Our Pink Past, een leestafel met herpublicaties uit de tijd van Dikke Trui, Dorothy’s pop-up bar en… Drag me to the A. Niemand minder dan Lola Lasagna, plaatsvervangend directrice van Museum aan de A, zorgt samen met al haar vriendinnen zoals Lesmita Queen, Miss Latifah en Tezz Tozzterone voor een weergaloze, spetterende show! Het Pink Podium  is powered by Noorderpoort, Hanze, Terra, Dorothy’s Bar én Museum aan de A.

Locatie: Binnenplaats achter het Museum aan de A.

Prijzen: Gratis

 

Leestafel Dikke Trui

Vrouwen waren het zat. Zat om weggezet te worden, lastig gevallen te worden en niet mee te tellen in de samenleving. Dikke Trui was de plek waar vrouwen samen in actie kwamen. Michiel Teeuw, Iris Rijnsewijn en Hannelief Schipper doen archiefonderzoek naar Dikke Trui, en bekijken naast het activisme, ook de queer thema’s binnen dit archief. Ze cureren een leestafel waar je verschillende herpublicaties kunt inzien.

 

The Sweeties

Sweeties waren ze… en zo heten ze nog altijd… Inmiddels zijn Itie Beentjer en Nan Hendriks Roze Oldies die nog altijd samen spelen, zingen en swingen met deels eigen Roze teksten en muziek.
De dames begeleiden zichzelf op diverse instrumenten. De nadruk ligt op Ierse folk met hier en daar een stevige Roze knipoog. Ervaar de magie van Roze Plezier !

Prijzen: Gratis

 

Overdracht archief Dikke Trui aan Groninger Archieven

Barvrouw Inez Grondhuis is vanaf de jaren 70 betrokken bij de vrouwenbeweging in Groningen. Op zolder heeft ze een aantal dozen met documenten uit die tijd van vrouwencafés Dikke Trui, De Del, Derde Dame en De Koningin. Van gastenboek tot affiches, programmaboekjes en notulen. Belangrijke documenten die heel veel vertellen over de geschiedenis van vrouwen, vrouwenbewegingen en feminisme. Inez draagt dit archief op Roze Zaterdag officieel over aan Sebastiaan Vos van de Groninger Archieven.

 

Café Ons Roze Verleden – Our Pink History

Barvrouw Inez Grondhuis, 68 jaar, is vanaf de jaren 70 actief in de vrouwenbeweging in Groningen. Aan haar bar in Museum aan de A ontvangt ze gasten uit de tijd van vrouwencafés Dikke Trui, De Del, Derde Dame en De Koningin. De jaren van de vrouwencultuur in de meest brede zin, van actievoeren en veel jenever. Met live translation Nederlands-Engels.

 

Pop-up galerie Noorderpoort & Impress-shop

De Impress-shop is een pop-up winkel gerund door de getalenteerde studenten van Noorderpoort Kunst & Multimedia. Laat je verrassen door o.a. prachtige patches lino- en zeefdrukprints, allemaal met liefde en vakmanschap gemaakt. Dit jaar staat de collectie in het teken van Roze Zaterdag, met levendige kleuren en gedurfde ontwerpen die de spirit van diversiteit en inclusiviteit perfect vangen. Steun jong talent en vind unieke kunstwerken. Normaal alleen te zien tijdens Impressfest maar nu dus ook tijdens Roze Zaterdag bij Museum aan de A!

 

Dorothy's Pop-up Bar

In the world of Dorothy’s drag is not about the most expensive wig, who has the best make-up or who is the queen bitch, it’s about demonstrating a form of performance art with a respected history. It’s important that drag continues to bring the community together. Come and have a drink at our vibrant pop-up bar!

Locatie: Motorenhal, Museum aan de A.

 

Dragshow - Drag me to the A

Lola Lasagna, directrice van Museum aan de A, ontvangt je graag in haar prikkelende diversiteitsparadijs. Samen met haar vriendinnen zorgt ze voor weergaloze, spetterende shows! Met onder meer de Drag Queens of Groningen: Dolly Wood, December Magic, Lesmita Queen, Miss Latifah en Tezz Tozzterone. DJ's: Daniel Matthixen Sebbus.

Pride Forum

Roze zaterdag voor kids (3+)

De stad kleurt roze en ook in Wonderland in het Forum vieren we deze kleurrijke dag met feestelijke activiteiten. Er wordt voorgelezen door een Drag Queen Heisa Jynx en na het voorlezen kunnen kinderen geschminkt worden, zich verkleden en andere leuke activiteiten doen! Deze activiteit is leuk voor kinderen vanaf 3 jaar.

Locatie: Wonderland

Prijzen: Gratis

 

Body of Mine

Je staat voor een spiegel en bewoont het lichaam van een ander geslacht. Als je naar beneden kijkt, zie je de armen, benen en romp van iemand anders synchroon met jou bewegen. Door verschillende delen van dit nieuwe, virtuele lichaam aan te raken, worden verhalen en interviews van transgenders geactiveerd. Terwijl je door dit belichaamde verhaal navigeert, evolueert de omgeving om je heen naar een weelderige tuin, en ga je door de lichamen van heel veel verschillende individuen. Deze transformatie symboliseert de gedeelde essentie van onze menselijkheid, ongeacht de lichamen waarin we leven.

Body of Mine is een bekroonde VR-ervaring waarmee je in het lichaam van een ander geslacht kunt stappen en de verhalen van transgenders kunt ontdekken.

Prijzen: Gratis

 

Our Exquisite Corpse

Een participatiekunstwerk wat aandacht vraagt voor de lange wachttijden in de transgenderzorg. Het kunstwerk neemt de vorm aan van een meterslange quilt waar iedereen één of meerdere tegels aan kan bijdragen. Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door The Pink Cube.

Prijzen: Gratis

Pride Noorderlicht

Tentoonstelling AI en Genderidentiteit

Noorderlicht en Noorderpoort presenteren een tentoonstelling met het thema
AI en genderidentiteit. AI toont niet altijd hoe divers onze samenleving is. Resultaten zijn vaak verrassend stereotype. Door hier kritisch naar te kijken, worden nieuwe
perspectieven verbeeldt. De inzichten worden op Roze Zaterdag tentoongesteld bij Noorderlicht, compleet met een muzikaal optreden.

Prijzen: Gratis

Locatie: Akerkhof 12

Meer informatie

Pride Photo X Noorderpoort: Gender, Pride and Prejudice. A Love Letter to Queer Resilience

Noorderlicht en Pride Photo presenteren met trots een unieke tentoonstelling die de veerkracht en diversiteit van de LGBTQIA+ gemeenschap viert: ‘Gender, Pride and Prejudice. A Love Letter to Queer Resilience.’ Fotografie professionals en junior talenten van Noorderpoort Kunst & Media tonen gelijktijdig hun werk in de Noorderlicht Galerie en op straat naast de Akerk.

Datum: Vrijdag 21 juni t/m zondag 30 juni.

Locatie: Akerkhof 12

Prijzen: Gratis

Pride Galerie Mooiman

Expositie "Intimacy" met werken van Daniel Torrent

Schilderijen en tekeningen op doek en papier van de Spaans kunstenaar Daniel Torrent.

Datum: Iedere vrijdag, zaterdag & zondag vanaf 16 juni t/m 1 september

Locatie: Galerie MooiMan Noorderstationsstraat 40, 9717 KP Groningen

Prijzen: Gratis

Pride wenutbutter

Blijdorp

Deze tragikomedie brengt je terug naar de conservatieve jaren ’50. Was vroeger alles beter? Wat gebeurt er als de overtuigingen en gewoontes van vandaag de dag meegenomen worden naar die grijze wereld? Blijdorp is een lieve voorstelling die laat zien dat het belangrijk is je blik op de wereld open te houden. Deze voorstelling is van Noorderpoort Kunst & Multimedia.

Datum: Vrijdag 14 juni t/m zaterdag 22 juni, m.u.v. 16 & 17 juni

Locatie: WEnutbutter, Oosterhamrikkade 2, Groningen

Prijzen: Regulier tarief: €17,50, Studententarief: €15,-, Ticket is inclusief welkomstdrankje

Tickets

Pride Groninger museum

Queertour

150 jaar Groninger Museum betekent 150 jaar Queer kunst in ons museum! In deze bijzondere editie van de Queer Tour vieren we kunstenaars uit onze vaste collectie die hebben bijgedragen aan nieuwe perspectieven op het thema queer in de kunst en in de maatschappij. Hoewel niet alle kunstenaars in de expositie te zien zullen zijn, speelt de visie van deze kunstenaars tijdens de tour een cruciale rol. Vanuit juist die visie, maar ook vanuit jouw eigen identiteit, bouwen we bruggen naar de kunstwerken om zo op een andere manier naar onze vaste collectie te kijken. Laat je verrassen tijdens deze interactieve tour en vier samen met ons 150 jaar Queer kunst in het Groninger Museum!

Prijzen: €5,-

Locatie: Groninger Museum, Museumeiland 1

Extra data/tours: 20 juli, 14:00, 21 september, 14:00, 19 oktober, 14:00, 23 november, 14:00

Tickets

Pride Akerk

ROZE VIERING

Samen vieren dat je mag zijn wie je bent. Dat staat centraal in de roze viering. De kerkdienst waarmee Roze Zaterdag traditiegetrouw begint. De interreligieuze viering is dit jaar een toost op diversiteit, liefde en verbinding. Iedereen is welkom, ook als je hetero bent, of niets hebt met religie.

Thema van de viering is: ‘in de kleur van je hart’. Het programma is divers, verbindend en verrassend. Naast het koor Focus Vocaal zijn ervaringsverhalen te horen uit heden en verleden. Woorden van liefde uit de christelijke traditie vormen een roze draad. In een ceremonie van licht, hindoestaans ingeleid, komt alle ervaring in verbinding samen. De viering is vorm gegeven door en voor mensen uit onze roze community. In de speciaal versierde Akerk zullen woorden en liederen van hoop en acceptatie klinken. Wat is nou mooier dan de roze zaterdag zo starten? 

 

VIER DE LIEFDE!

Verklaar elkaar de liefde in het bijzijn van echte trouwambtenaren. Voor iedereen die liefde en vriendschap voelt voor een ander en die liefde met elkaar wil vieren.

Prijzen: gratis

 

Tentoonstelling Ciclotrama

Tijdens ‘Vier de Liefde!’ in de Akerk is ook de indrukwekkende tentoonstelling Ciclotrama van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini te bekijken. In haar betoverende draadkunst staat verbinding centraal. Verbinding in de natuur, verbinding in de gemeenschap, verbinding tot elkaar. Ter ere van Roze Zaterdag is deze tentoonstelling nog één keer gratis te zien!

Prijzen: gratis

Pride Ossenmarkt

PRIDE WALK

De eerste Pride was een optocht ter herdenking van de Stonewall rellen in New York. Deze ontstonden op 28 juni 1969, toen de politie een inval deed in de homobarStonewall Inn in de wijk Greenwich Village. Daarom is Pride geen echte Pride zonder een parade. De Pride Walk hoort bij de Roze Zaterdag en wordt feestelijk afgetrapt met een muzikaal ontvangst op de Ossenmarkt. De parade zal met wagens en mensen als stoet door de stad trekken. Dit is dus het gedeelte waar het draait om jezelf zijn, gezien worden, en trots zijn op wie je bent! Loop jij ook mee voor liefde, respect, acceptatie en saamhorigheid?

Start- en eindpunt: Ossenmarkt

Verzamelen: 10.30 uur (dit vanwege opstelling wagens en indeling groepen)

Start: 11:30  uur

Einde: 13:30 uur

Route: Vanaf de Ossenmarkt richting de Noorderhaven, Westersingel, A-straat, Brugstraat, A-kerkhof, Munnekeholm, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt, Kreupelstraat, Kattenhage, Turfsingel, eindpunt Ossenmarkt. Totaal 3,2 km.

Er zit geen maximum aan het aantal mensen dat mee mag lopen. Ben je als organisatie of als groep van plan om deel te nemen? Meld je dan aan hier voor de Pride Walk.

Pride GROTE MARKT

ROZE HOOFDPODIUM

Een bruisend programma met live optredens op de nieuwe Grote Markt. Het Roze hoofdpodium wordt omringd door de gezellige Groningse horeca en het heeft het stadhuis als prachtig achtergronddecor. Hier zal de hele dag een verscheidenheid aan artiesten zal optreden. 

PROGRAMMA

13:30 - 13:45 uur Zangzaad

13:45 - 14:00 uur Gemengd Dameskoor

14.00 - 14.45 uur Pieter v/d Zweep

15.00 - 15.45 uur Babs

16.00 - 17.30 uur Roze Jager & Friends

17:30 - 18:00 uur DJ Lone Star

18.00 - 19.00 uur Willeke Alberti + Liveband

19.30 - 20.15 uur Gustaph (BE)

20:15 - 21:00 uur Queens of the Rodeo

21.00 - 22.00 uur Sophie Straat

22.00 - 22.20 uur House of Vineyard

22.30 - 00.00 uur Liza v/d Brink & Alter à Go

 

Roze Bus

De bus brengt je een geweldige Roze Zaterdag. Laat na de Pride Walk voor de roze bus een mooie polaroidfoto maken als mooie herinnering van deze roze dag. En in de bus gaat een podcastmaker ’s middags inspirerende en persoonlijke verhalen opnemen.

Wist je trouwens dat er extra nachtbussen rijden vanaf Groningen? Plan je reis via een reisplanner!

 

Ontmoet Randstad Groep Nederland en deel jouw visie op een inclusieve werkplek!

Maak op Roze Zaterdag kennis met Randstad Groep Nederland en haar labels Tempo Team, Yacht en BMC! Onze partytent is omgetoverd tot een inspirerende ontmoetingsplek waar jij en open gesprekken centraal staan.

Wat kun je verwachten?
Doe mee aan ons “kennismakingsgesprek in een minuut” waarin jij centraal staat! We stellen je prikkelende vragen over wat jij verstaat onder een inclusieve en veilige werkomgeving. Dit is jouw kans om te delen wat voor jou belangrijk is op de werkvloer.

Waarom Randstad Groep Nederland tijdens Roze Zaterdag?
Bij Randstad begrijpen we het belang van diversiteit en inclusie in elke laag van het bedrijfsleven. Ons doel is om actief bij te dragen aan een arbeidsmarkt waar iedereen zichzelf kan zijn en waar respect en veiligheid voorop staan. Jouw input is voor ons van onschatbare waarde om onze dienstverlening nog beter af te stemmen op de behoeften van onze huidige en toekomstige werknemers en partners.

Meer dan een gesprek
Na het flits interview is er ruimte om dieper in te gaan op de thema’s die jou raken. Verwacht nuttige inzichten, boeiende discussies en de kans om contacten te leggen.

Kom en deel jouw visie op een inclusieve werkplek. Wij zijn er klaar voor om jou te ontmoeten en samen te bouwen aan een werkomgeving waar iedereen zich thuis voelt.

Pride ZWANESTRAAT

STREETPRIDE
De kenmerkende Streetpride van Pride Groningen vind als vanouds in de Zwanestraat plaats. Het programma wordt gevuld door zinderende DJ’s en artiesten van Groningse bodem en daarbuiten. De Streetpride wordt georganiseerd door Café de Prins, in samenwerking met Pride Groningen.
 
PROGRAMMA
 
16.30 – 18.00 uur
Henri Haan
Henri werkte 12 jaar als DJ in de legendarische Golden Arm en is tegenwoordig radiomaker en presentator van Out Loud – Pride Radio op Yoursafe Radio.
 
18.00 – 20.00 uur
Nobody Knows
Nobody Knows is een uniek en mysterieus DJ-duo die in 2022 verenigd werd door een onwankelbare liefde voor muziek, avontuur en het smeden van verbindingen met nieuwe zielen. Ze creëren een unieke mix van house- en discomuziek.
 
20.00 – 20.30 uur
Pieter van der Zweep
Pieter van der Zweep is 34 jaar oud en afkomstig uit Groningen. Pieter heeft een voorliefde voor Nederlandse popmuziek, maar verrast tijdens zijn optredens ook met de grootste (internationale) hits.
 
20.30 – 22.00 uur
DJ Diva Mayday
DJ Diva Mayday is een van Nederlands bekendste Drag Queens uit de eerste generatie. Mayday viert dit jaar haar 35 jarig jubileum en een optreden tijdens Roze Zaterdag mag niet ontbreken.
 
22.00 – 00.00 uur
Anastasia van Beaverhausen
Drag Queen Anastasia Von Beaverhausen is een mix van glamour en humor. Naast DJ, is ze host, entertainer en brein achter vele lhbti+ feesten in Noord Nederland. Via social media kanalen en optreden zet ze zich in voor acceptatie en diversiteit van de lhbti+-gemeenschap.
 

Pride De kunstwerf

Dutsj Queer Playbacktheatre speelt queertopia?

Dutsj Queer Playbacktheatre is een gezelschap uit Groningen en bestaat uit een conductor, improvisatieacteurs en muzikanten. Sinds de oprichting 10 jaar geleden speelde DUTSJ tijdens Roze events en vieringen in het binnen- en buitenland. Diversity Day, de Comingout-dag, uitreiking de Roze Loper, gatheringen in Riga en Budapest, homohuwelijken, Midzomergracht festival…teveel om op te noemen…

Ons motto: ” we spelen wat er speelt”! Waargebeurde verhalen krijgen een plek op ons podium. Tijdens deze Roze Zaterdag spelen we jullie verhalen uit de LGBTQI community terug! Wees welkom en geniet van deze reünievoorstelling waar ruimte is voor persoonlijke, ontroerende, herkenbare en ontwapende verhalen

Prijzen: €10,- 

Locatie: De Kunstwerf (Bloemsingel 10B

Link naar tickets volgt nog

Pride Jimmy's

Ganymedes' Post Parade Hangout

Are you looking for a space to hang out with friends and other participants of the pride walk afterwards? Would you like to wind down with some snacks and games, or are you more into putting all that positive pride energy into creative DIY projects? Ganymedes is offering space for both!

Prijzen: Gratis 

Locatie: Jimmy’s, Herestraat 103, 9711 LG Groningen

Pride Noorderpoort

Impressfest

Hèt jaarlijkse showcasefestival van Kunst en Multimedia. De studenten hebben keihard gewerkt om er weer een spektakel van te maken. Kom langs en laat je verrassen. Geniet van live muziek, exposities en nog veel meer. Koop een uniek aandenken in de Impressshop.

Prijzen: €5,-

Locatie: Verzetsstrijderslaan 2

Meer informatie

Pride binnenstad-zuid

Roze Tippel

In samenwerking met Kunstpunt Groningen presenteren de theatermakers van Schout bij Nacht een avontuurlijke theater- & kunstwandeling door een van de meest bruisende buurten van Groningen: Nieuwstad en wijde omgeving. Een buurt vol inclusie en diversiteit: toepasselijker kan het nauwelijks op Roze Zaterdag.

Vanaf 17.00 uur start er elke tien minuten een groep avonturiers. Beginpunt is Dorothy’s: het vrolijke dragcafé aan de Pottebakkersrijge. Om vervolgens getrakteerd te worden op een ode aan Erwin Olaf, aan belangwekkende openbare kunstwerken, een kijkje in de peeskamers en meer, veel meer. Op elke tussenstop is er een performance. Om van te smullen, over na te denken en te praten. Dat kan na ruim een uur op het eindpunt onder het genot van een drankje en live muziek.

Er zijn slechts 120 kaarten beschikbaar dus weest er snel, heel snel bij!

Prijzen: 8,-

Tijden: Iedere 10 minuten vanaf 17:00 uur

Startlocatie: Pottebakkersrijge 2, 9718 AE Groningen

Tickets 

Pride Grand Theatre

Lesbians Unlimited presenteert: zijn we er al?
1992. De grenzen binnen Europa gaan open.

We hebben een missie: vol idealen en enthousiasme gaan we met de Lesbus op tour om te laten zien dat lesbisch zijn kan, mag en nog leuk is ook! We zijn zichtbaar en strijdbaar, we veroveren Europa met onvervalst lesbisch theater en kunst.

2024. De grenzen binnen Europa zijn nog steeds open.
We zijn ruim 30 jaar ouder. We rijden nu in een camper door Europa. Wie ziet ons nog? Zijn we nog nodig? Willen we nog? Een muziek/theater voorstelling over de lesbische dilemma’s van deze tijd.

 
De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Trut Fonds. Na afloop van de voorstelling het beste Dames dansfeest voor iedereen met muziek uit de jaren 70 en 80: de vloer op met dj NanZ!
 

Prijzen: Middagvoorstelling €15,00. Avondvoorstelling €18,50 (incl. De Lesbus presenteert: de vloer op met dj Nanz!)

Locatie: Grand Theatre, Grote Markt 35 Groningen

Tickets

 

De Lesbus presenteert: de vloer op met dj NanZ

Het beste Dames dansfeest voor iedereen met muziek uit de jaren 70 en 80.

Prijzen: 5,-

Locatie: Grand Theatre, Grote Markt 35 Groningen

Tickets

Pride Pelstergasthuiskerk

Helsche Boosheit

Tijdens Roze Zaterdag presenteert MONSTER ARCHIEF een queer kerkdienst, met kunstenaars Milly, Doris Gemini & Sofía Murillo Lommers. Zij reageren met performances op het homofobische boek ‘Helsche Boosheit’ (1731), met als thema’s religie, homoseksualiteit, Groninger geschiedenis, geweld & helen. Bezoekers van allerlei seksualiteiten & geloofsovertuigingen zijn welkom!

Locatie: Pelstergasthuiskerk, Pelsterstraat 39, 9711 KH Groningen

Prijzen: Gratis

Pride Der Aa-Theater

Theatervoorstelling 'Ik ben wie ik ben!'

‘Ik ben wie ik ben!’ is een theaterproject dat de diversiteit van regenboogsenioren in een bepaalde regio zichtbaar maakt en henzelf een stem geeft. Het project mondt uit in een levendige theatervoorstelling met liedjes en korte verhalen van, door en over de geschiedenis, leefwerelden en toekomstperspectieven van de meewerkende regenboogsenioren.

In dit theaterproject presenteert Aal goud samen met 12 regenboogsenioren en 2 medestanders een divers en kleurrijk beeld van Groningse Regenboogsenioren uit “stad en ommeland”. Aal goud bestaat uit Marjet Bos, zanger Klaas Spekken, pianist Tony Hoyting en gitarist Joost van der Beek. Zij vragen sinds 2019 met hun voorstelling ‘Iedereen zichzelf!’ aandacht voor de situatie van regenboogouderen in zorg- en welzijnsinstellingen. Christian Jongedijk, musical acteur in ‘De Tocht’, verzorgt een gastoptreden.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Roze 50+ Nederland, de gemeente Groningen, Roze Zaterdag Groningen, COC G&D.

 

Zaal open: 19:15 uur

Prijzen: Gratis

Pride doroty's

Dorothys Dragshow With Ru Paul Queen Keta Minaj and HouseQueens

Ru Paul Royalty comes to Dorothys Again!, this time we welcome the one and only Keta Minaj to our stage, with all the Dorothys house Queens, Curvalicious Diamond, Ellen Van Ellende, Madame De Queen and Jesse Jezze Bell and Special suprise DJ!!

Prijzen: 5,- 

Tickets: aan de deur

Locatie: Dorothy’s Dragbar, Pottebakkersrijge 2, 9718 AE Groningen

Pride Metalcafe De witte wolf

Dragqueen Bingo

De Witte wolf kleurt Roze! We hebben Pride Beer van @baxbiergroningen in huis gehaald en verzorgen een avond vol lachen, gieren en brullen met @miss.dolly.wood ! Kom vooral langs! Hoofdprijzen voor de Bingo zijn gesponsord door mensen uit de LHBTIQ+ community. Win een massage van Elements, een cadeaubon voor een lekkere lunch bij @paviljoenpool of laat je onder handen nemen door Beautysalon Wino of win een piemel om mee te knuffelen van @lola.lasagna !

A night with the LGBTQI+ community (18+). With Miss Dolly Wood as our special guest it is bound to be a legendary evening!

Locatie:  Gedempte Zuiderdiep 140

Pride Cafe ons Moeke

Livemuziek met El Jackson

Cafe Ons Moeke is het kleine cafe en snackbar van de hulpmoeder van de Groningse gayscene met een echte regenboogbar!

Van 10:00 tot 11:30 uur staat hier onbeperkt koffie en thee klaar voor 2,50 en je krijgt er een gratis roze tompouce bij! Vanaf 13:00 uur kan je hier terecht voor een lunch voor 10,-. Maar in de avond gaat het echt los, dan wordt de Live muziek verzorgd door El Jackson. En b.t.w. Tonnie is er ook!

Locatie:  Paterswoldseweg 42 Groningen

Pride Vera

VERA x Roze Zaterdag: Lynks + Droom Dit + Yaro Mila

Door de gehele binnenstad zijn evenementen te vinden en zo ook in VERA. Op zaterdagavond pakken we uit met een aantal pracht acts in de Grote Zaal en Kelderbar.

20:30 Droom Dit (NL)

Seks, geweld, liefde en de gewoonheid van het leven. Dat is waar Droom Dit in Nederlandstalige poëtische teksten over spreekt, omhuld door een modern jasje van rauwe elektronische beats, dromerige gitaarlijnen en snijdende synthesizers. Het geheel klinkt als de diepste liefde die langzaam weg ebt, de dodelijkheid van eenzaamheid of de bloeddorstige drang naar rust in je hoofd.
Afgelopen januari imponeerde Droom Dit op Noorderslag, waar ze door 3voor12 gekroond werden tot 'winnaar', een verpletterende band, wachtend op hun 'droomdoorbraak'.
De shows en de muziek nodigen het publiek uit zichzelf net zo te verliezen als de band dat op het podium doet. Het verzoek is; dans, schreeuw, zing en droom mee met Droom Dit.

22:00 Yaro Mila (NL)
Yaro Mila is avant-garde pop. Luid, rebels, vurig en tegelijkertijd suikerzoete hyperpop muziek. De punk gitaren smelten samen met hamerende beats en digitale synths en laten je ontsnappen naar een krachtige, pixelachtige ‘New Age Land’.
In haar muzikale snoepwinkel proef je de onbeschaamde smaken van Britney Spears, de zuurheid van Lady Gaga’s eerdere werk en Ashnikko’s en Dorian Electra’s vieze en verwarrende nasmaak.
Yaro Mila presenteert de muziek van de toekomst voor de sociale rebellen.

23:00 Big Pleasure (NL) (Downstage)
In de kelderbar zie je Big Pleasure, een Nederlandse postpunk en indie band geboren in 'the queer centre of Amsterdam', in februari 2019.

23:30 Lynks (UK)
De gemaskerde Lynks weet hoe je een show neer moet zetten. Een chaotische mix van pop, electro post-punk, met dansbare beats en gevatte lyrics, die op het podium uitbarsten tot een flamboyante, campy performance vol zweet en confetti.
Ook Lynks was afgelopen januari aanwezig op ESNS. Een lovende review van 3voor12 omschreef het optreden als een monsterlijk leuke show, en Lynks als een soort schurk in een queer WWE-worstelwedstrijd. Voor fans van: Peaches, RuPaul’s Drag Race en hele leuke grapjes.

Prijzen: 10,- 

Locatie: VERA, Oosterstraat 4

Tickets

Pride All Round 54

Studio 54 Revival

Stap terug in de tijd met All Round 54, een eerbetoon aan het legendarische Studio 54, het kloppende hart van de disco-scene uit de jaren 80. Deze Roze Zaterdag verandert Groningen in een levendige enclave van retro chic en extravagantie, ter ere van diversiteit en inclusiviteit. Als een van de vele locaties in de stad, brengen wij All Round 54 tot leven met een explosie van live disco muziek door een sensationele band en een gerenommeerde DJ die de dansvloer laat trillen met onweerstaanbare beats.

Duik in onze VIP-kelder en ervaar de exclusiviteit van All Round 54, omringd door weelde en mysterie. Verwacht betoverende optredens van drag queens en dansers die de essentie van All Round 54 belichamen. Een extravagante cast van entertainmentmodellen zal de avond verder verlichten met hun onmiskenbare charme en verleidelijke allure.

Laat je meevoeren naar een tijdperk van grenzeloze vrijheid en uitbundige levensvreugde. Trek je meest glamoureuze outfit aan en dompel jezelf onder in de legendarische sfeer van Studio 54, waar elke beweging een dans is en elke lach een herinnering. Join us as we celebrate Roze Zaterdag in true Studio 54 style – een ode aan diversiteit, liefde, en onvergetelijke momenten

Prijzen: 23,50

Locatie: Akerkhof 4a

Tickets

Pride Cafe uit de kast

Roze avond met Live muziek

Dat word weer knallen op de Roze Zaterdag! Cafe uit de Kast is het leuke bruine openminded cafe in het centrum van de stad Groningen. Dit is een avond met live muziek verzorgd door Martin Ganzeveld.

Prijzen: Gratis

Locatie: Akerkstraat 6

Pride Golden Arm

Golden Arm Revival

Van 1994 tot 2013 was De Golden Arm dé discotheek in Groningen waar je met al je kleurenpracht helemaal jezelf kon zijn. Hier is de vloer weg gedanst, zijn levenslange vriendschappen gesloten, de liefde ontdekt, gevierd en bedreven. Op zaterdag 22 juni opent De Golden Arm nog eenmaal zijn deuren en kunnen we met elkaar nog een keer de tijd van toen beleven.

Prijzen
Early birds: €12,50
Regular birds: €17,50
Late birds: €20,-

Locatie: Hardewikerstraat 7, Groningen

Tickets

Pride Huize Maas

Janey

Clubavond voor girls who love girls.We all love women, don't we? Let's get together and meet new lovers & friends. Janey will bring all the girls to the urban yard. Let's dance, drink, flirt, laugh, connect and vibe.

Prijzen: €9,-

Locatie: Huize Maas, Vismarkt 52

Tickets

Pride Palace

OFFICIAL AFTERPARTY 2024

Uiteraard kan een echte en officiele afterparty niet ontbreken! Na een feest op de Grote Markt gaan we direct door naar Club Palace. Dit tot in de vroege uurtjes met Heisa Jynx, Thyrza, Tommy Green en Simme in de line-up. Hosted by Misfit Clubnights en show by Alter à Go.

Locatie: Palace, Gelkingestraat 1

Tickets

Pride OOST

BUTTS

BUTTS is het queer event door nachtclub OOST. BUTTS wil een inspirerende safe space voor de Groningse queer community bieden waar we samen kunnen komen om elkaars verschillen te vieren. BUTTS is overdadig en vol dynamische impulsen van queer artiesten uit verschillende disciplines. Laat je meenemen in een avond vol goede house, krachtige kings & queens, kleurrijke ballonnen, absurde video’s, liefde, trots, vreugde, respect en gemeenschap.

Locatie: Club OOST, Oosterstraat 13A

Prijzen: €9,-

Tickets

Pride Groningen wordt mogelijk gemaakt door: