foto van pride groningen 2022. Feestende mensen met vlaggetjes met een regenboog erop.

Pride Programma

18 augustus19 augustus

Pride Groningen gelooft dat bij het zichtbaar maken van de diversiteit, en het creëren van bewustwording, een sterk en breed gedragen programma hoort. Dit divers, educatief en bovenal kleurrijk programma vindt plaats op verschillende locaties in de stad Groningen. In het programma worden verschillende thema’s behandeld die niet alleen voor de de LGBTQI+-community interessant zijn. Iedereen is welkom!

Pride Groningen 2023 vindt plaats van vrijdag 18 augustus t/m zondag 20 augustus. Voor sommige activiteiten is het nodig om te reserveren of tickets te kopen. Voor meer informatie en links naar ticketsale klik op het dropdown menu bij activiteiten.

Vrijdag 18 augustus

Pride Akerk

Pride Photo Expositie

Je ziet hier een selectie uit de ruim 5.600 inzendingen vanuit de hele wereld voor de PRIDE PHOTO AWARD 2023. Naast de award-winnende foto en serie zie je hier een collectie van beeldverhalen die een veelzijdige representatie van de LHBTQIA+-gemeenschap laten zien. 

Het thema van PRIDE PHOTO 2023 is The Process of Change. De LHBTQIA+-gemeenschap is voortdurend op zoek naar nieuwe wegen en vormen om zich te uiten en diversiteit te vieren. Een veranderingsproces dat de norm uitdaagt en oprekt. Met grote en kleine stappen, creativiteit, vechtlust en veerkracht weet de gemeenschap steeds weer de horizon te verbreden en haar bestaansrecht te bevestigen. Stel jezelf de vraag: Wat is mijn rol in dit proces van verandering

Meer informatie is te vinden op de website van PRIDE PHOTO

Pride Wadapartja

Brunch Feestje roze bubbels en slingers

Meer informatie op de website van Wadapartja!

Pride Galerie mooiman

Expositie Fascinaties

Een expositie waarin de fascinatie voor de man in de kunst centraal staat. Met tientallen schilderijen, aquarellen en honderden tekeningen van Duits schilder Peter Schauwecker (1936-2022). Daarnaast een grote collectie aan verscheidenheid in bronzen mannelijke torsen van o.a. Joris Verdonkschot, Dennis Coenraad, Marcel Julius Joosen en Reinoud Stam. Maar ook een mans groot in glas gegoten tors van Amerikaans beeldhouwer Douglas Holtquist.

Meer informatie op de website van Galerie Mooiman.

Pride Groninger Museum

Queer Tour // Pride Editie

Beleef kunst op een nieuwe manier of met een ander perspectief tijdens de UNFRAMED rondleidingen in het Groninger Museum. Doe tijdens Pride Groningen mee met de succesvolle Queertour. Tijdens de Pride editie van de Queertour bezoek je tentoonstellingen Unzipped en Nymphenburg. Beiden worden bekeken door de LGBTQIA+ lens. Inclusie, diversiteit, solidariteit en identiteit staan hierbij centraal.

Vrijdag 18 augustus – starttijden 13:00 (NL) & 15:00 (NL)

Zaterdag 19 augustus - starttijden 13:00 (NL) & 15:00 (EN)

Duur rondleiding: 1 uur. Een ticket voor de Queertour kost €4,50 excl. museumticket. Meer informatie en ticketsale via de website van het Groninger Museum.

Pride Museum aan de A

Boekpresentatie De Janjaren

In Museum aan de A leest schrijver en ontwerper Simon de Boer een hele middag voor uit zijn roman De Janjaren.

De korte roman verscheen onlangs bij de Groningse uitgever Nobelman. Het verhaal, waarin fictie en autobiografische vertellingen versmelten tot een ontroerend, soms tragisch maar vaak ook humorvol verhaal, is losjes gebaseerd op de liefdesrelatie die de schrijver in de jaren tachtig had met muzikant en her-taler Jan Rot (1957-2022).

Museum aan de A, Brugstraat 24, Groningen. De roman is in de museumwinkel te koop. 

Meer over de roman en Simon de Boer vind je op www.dejanjaren.nl/

Pride Suikerlaan 36

Zircus Zorry Zangria under the Rainbow

Een vrolijke hilarische circusvoorstelling voor jong en oud gemaakt door kunstenaars en studenten van de Rainbow community KMM Noorderpoort, met oude bekenden als Spicey Daisy, Pieter Panther en Tina Tompoes maar ook nieuwe spelers als Plakkerige Paul, Abelina Straciatella met haar 6 instrumenten, én de Dikste Vis!

Kom kijken, kom meebeleven! Ook leuk voor kinderen vanaf 3 jaar. De Zangria staat koud! Voorstellingen duren 45 min en zijn on 13:30u en 15:00u. Max 40 personen per voorstelling. Vol = vol. Tickets €3,50 per stuk.

Tickets  

Pride Pathé Groningen

Pride Groningen X Keiweek - Love, Lust & Lounge

Als student kom je in aanraking met vele nieuwe verleidingen, bijvoorbeeld seks, drugs en alcohol. Om te weten hoe je moet dealen met alles wat je tegenkomt tijdens het stappen is het dan ook handig om alvast een beetje voorbereid te zijn. In de Love, Lust & Lounge spelen we hier dan ook graag op in, en word jij op een spannende en interactieve manier meegenomen in alle verleidingen die het studentenleven te bieden heeft. Zien we jou bij Pathé?

Meer informatie: https://www.keiweek.nl/evenement/love-lust-lounge/

Pride Forum

Cinema Pride edition - Met Zonder Ballen

Openhartig portret van een transzoon en zijn moeder over de zoektocht naar gender en identiteit in de vorm van een theaterdocumentaire. Na afloop van de voorstelling is moeder Inez Derksen aanwezig voor een nagesprek. Inez is artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland (o.a. PIPPIPOWERRRRR). Meer informatie en tickets zijn te vinden op de website van het Forum.

Pride The social hub

Queer Expo by The Pink Cube

Beschrijving volgt...

18:30 - 19:30
Gevraagd: spermadonoren! Een talkshow over en met spermadonoren

Een anonieme (Deense) spermadonor, een vriend die ook een grote opvoedrol krijgt of een co-ouder? In deze interactieve talkshow bespreekt Joren (zelf kind van 2 lesbische vrouwen) met 3 ervaringsdeskundigen de verschillende opties van het lesbische ouderschap.

Nieuwsgierig geworden en wil je de Talk show bijwonen? Reserveer dan snel je plek!
RSVP info@pridegroningen.nl (vol=vol)

///

Talk show about and with sperm donors!

An anonymous (Danish) sperm donor, a friend who also gets a big parenting role or a co-parent? In this interactive talk show, Joren (child of 2 lesbian women herself) discusses the different options of lesbian parenthood with 3 experts by experience.

Curious and want to attend the Talkshow? Then be sure to reserve your spot
RSVP info@pridegroningen.nl (full=full)

Pride Photobooth hosted by TSH

Beschrijving volgt...

De eerste editie in 2022 was een enorm succes! Dus ook dit jaar zeker weer op het programma, de Pride Queen Groningen verkiezing in The Social Hub! Meerdere drag queens uit het het hele land strijden hier om de kroon en de prijzenpot onder scherp toeziend oog van host Anastasia von Beaverhausen, juryleden Lara Habers en Lola Lasagna en juryvoorzitter Jacques d’Ancona!

Vorig jaar ging Lola Lasagna er zelf met de kroon vandoor. Aan wie zal ze hem dit jaar moeten overdragen?

Pride Noorderzon (Nova)

Pride Groningen x Noorderzon: Safe Spaces Talk w/ Cora Ziengs

Hoe creëren we een omgeving waar mensen van alle achtergronden en minderheden zich veilig voelen om te kunnen zijn wie ze zijn? Wat kun je zelf doen als je dingen om je heen ziet die niet voldoen aan de criteria (of voorwaarden) voor zo’n safe space?  

Tickets en meer informatie zijn te vinden op de pagina van Noorderzon

Pride Lust

Priscilla, Queen of the Desert: filmavond by Ganymedes

Attentie, filmfreaks en Hollywood-hotties – stof je boa maar af! Het is tijd om je Pride-weekend te beginnen met een eerbetoon aan één van de meest iconische queer films die de jaren ‘90 te bieden heeft: “The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert”. Laat je door het witte doek meevoeren naar de Australische outback, en duik in een cinematisch avontuur vol drag queens, road trips en onverwachte vriendschappen. Zet vrijdag 18 augustus om 20.00 bij Lust (Oude Kijk ‘t Jatstraat 58) in je agenda, en kom vooral als je echtste zelf – of dat nou in pyjama is, of van top tot teen in glitters!

///

Calling all film fanatics and screen queens! It’s time to dust off those feather boas and kick off your Pride weekend with an homage to one of the most iconic queer movies the 90s have to offer: “The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert”. As the lights dim, let the screen transport you to the Australian outback and dive into a cinematic adventure filled with drag queens, road trips, and unexpected friendships. Mark your calendars for Friday August 18, 20:00 at Lust (Oude Kijk ‘t Jatstraat 58) – and feel free to come as you truly are, whether that’s in your pajamas or covered in sequins!

Pride Dorothy's dragbar

DragQueens Overloaded w/ Karaoke

Brace yourself for the ultimate drag spectacle during Pride in Groningen! "DragQueens Overloaded" is set to ignite the stage with 8 fierce queens from all over the Netherlands!

More info op de website van Dorothy's! 

Pride Café uit de kast

Karaoke shotjes avond

Het gezellige bruine gay café van Groningen aan de Akerkstraat 6 zet zijn deuren open voor een karaoke avond met shotjes. Durf jij alles uit de kast te trekken?

Pride Poppodium Vera

Queerclub Kelder

Coco Coquelot all night long! Gratis entree. Meer info op de website van Vera!

Pride Café De Prins

Cafe Prins Pride Clubnight

Café De Prins is de Groningse gaybar aan de Zwanestraat die voor iedereen toegankelijk is. Sluit hier je dag af met een drankje en klassiekers van de jaren ‘80 en hedendaagse hits. Meer info op de website van Café de Prins!

Zaterdag 19 augustus

Pride Akerk

Pride Photo Expositie

Je ziet hier een selectie uit de ruim 5.600 inzendingen vanuit de hele wereld voor de PRIDE PHOTO AWARD 2023. Naast de award-winnende foto en serie zie je hier een collectie van beeldverhalen die een veelzijdige representatie van de LHBTQIA+-gemeenschap laten zien. 

Het thema van PRIDE PHOTO 2023 is The Process of Change. De LHBTQIA+-gemeenschap is voortdurend op zoek naar nieuwe wegen en vormen om zich te uiten en diversiteit te vieren. Een veranderingsproces dat de norm uitdaagt en oprekt. Met grote en kleine stappen, creativiteit, vechtlust en veerkracht weet de gemeenschap steeds weer de horizon te verbreden en haar bestaansrecht te bevestigen. Stel jezelf de vraag: Wat is mijn rol in dit proces van verandering

Meer informatie is te vinden op de website van PRIDE PHOTO

Pride Wadapartja

Brunch Feestje roze bubbels en slingers

Meer informatie op de website van Wadapartja!

Pride Galerie mooiman

Expositie Fascinaties

Een expositie waarin de fascinatie voor de man in de kunst centraal staat. Met tientallen schilderijen, aquarellen en honderden tekeningen van Duits schilder Peter Schauwecker (1936-2022). Daarnaast een grote collectie aan verscheidenheid in bronzen mannelijke torsen van o.a. Joris Verdonkschot, Dennis Coenraad, Marcel Julius Joosen en Reinoud Stam. Maar ook een mans groot in glas gegoten tors van Amerikaans beeldhouwer Douglas Holtquist.

Meer informatie op de website van Galerie Mooiman.

Pride Forum

Drag Queen Anastasia Von Beaverhausen leest voor

Kom op zaterdag 19 augustus naar Wonderland en vier Pride Groningen met dragqueen Anastasia Von Beaverhausen. Dragqueen Anastasia voelt zich een ware prinses zodra ze volledig is omgetoverd. Ze wordt dan ook vaak ‘The Queen of the North’ genoemd. Niet gek als je ziet hoeveel liefde ze in haar prachtige jurken en golvende blonde haren stopt. Anastasia wordt regelmatig uitgenodigd bij verschillende programma's om haar mening te geven over haar kijk op de Nederlandse drag cultuur. Zo schoof ze aan tafel aan bij RTV Noord Live om te praten over acceptatie in Noord-Nederland, was ze een terugkerende gast bij Talk of the Town in het Forum en stond ze dit jaar op Bevrijdingsfestival Groningen. Meer informatie op de website van het Forum. 

Pride GROTE MARKT

Pride infomarket

Komt naar de infomarkt en ontdek wat organisaties en bedrijven te bieden hebben en verzamel informatie over lgbtqi+ gerelateerde onderwerpen. Educatie, kunst en elkaar ontmoeten smelten hier samen.

Trouwen in de Roze Kerk

Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar liefde, dat doe je toch samen. Via een eerdere oproep hebben verschillende koppels zich aangemeld om, al dan niet voor het echt, te trouwen tijdens Pride Groningen 2023. Van alle aanmeldingen zijn vijf koppels gekozen die begeleid door hun familie en vrienden, twee trouwambtenaren en een echte ceremoniemeester getrouwd zullen worden. En dat, in een reusachtige roze opblaastent in het hart van Groningen!

Roze Kerk dj's play that funky music

Na het trouwen ontpoppen we de kurken. Voor de roze kerk deden we een oproep voor DJ-talenten die elkaar in hoog tempo gaan afwisselen. Verwacht hier een mengelmoes van pop, elektronische muziek en totale uitbundigheid. Heb je zin in een drankje bij al deze gezelligheid? Dan kan je terecht bij de Baxbier bar voor een speciaal Pride biertje: Pride Juice!

Pride Euroborg, Kinepolis

Pride on Wheels: skateworkshop by Ganymedes x Groningen On Board x Alles Op Rolletjes

Heb je tijdens een lockdown-zomer dat ene fantastische stel rollerblades bemachtigd, maar vangen ze nu stof op je kamer? Of skate of longboard je juist al jaren, maar heb je nog nooit met een queer crew gereden? Dan kun jij wel wat Pride On Wheels gebruiken! 

Samen met Alles Op Rolletjes en Groningen On Board organiseert Ganymedes een Pride-skateworkshop. Op zaterdag 19 augustus van 12:00 tot 14:00 geven we korte lessen in rollerskaten, skateboarden, en longboarden. De workshop vindt plaats bij de Euroborg (voor de ingang van Kinepolis), en zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Verder is er buiten de workshops natuurlijk alle ruimte om vrij te rollen met je nieuwe queer besties! Er wordt materiaal door ons verzorgd, maar dat is beperkt – dus als jij skates of boards hebt, neem ze dan vooral mee. 

Heb je vragen? Neem dan contact op met Ganymedes via streetpride@ganymedes-lgbt.nl of via @ganymedeslgbt.

///

Did you buy those coveted blades one pandemic summer, but now they’re gathering dust in your room? Or have you been skating or longboarding for years, but never rolled with a queer crew before? Sounds like you could use some Pride On Wheels! 

With our friends from Groningen On Board and Alles Op Rolletjes, Ganymedes is organising a pride-themed skate workshop. On Saturday August 19th from 12:00 to 14:00, we will teach short lessons in roller skating, skateboarding and longboarding. The workshop will take place at Euroborg (in front of the Kinepolis entrance), and both rookies and advanced riders are welcome. Of course there will also be plenty of room to roll freely and vibe with other queer people! We are bringing materials, but they will be limited – so if you have any skates or boards, feel free to bring them. 

Have you got any questions? Please contact Ganymedes through streetpride@ganymedes-lgbt.nl or @ganymedeslgbt.

Pride Groninger museum

Queer Tour // Pride Editie

Beleef kunst op een nieuwe manier of met een ander perspectief tijdens de UNFRAMED rondleidingen in het Groninger Museum. Doe tijdens Pride Groningen mee met de succesvolle Queertour. Tijdens de Pride editie van de Queertour bezoek je tentoonstellingen Unzipped en Nymphenburg. Beiden worden bekeken door de LGBTQIA+ lens. Inclusie, diversiteit, solidariteit en identiteit staan hierbij centraal.

Vrijdag 18 augustus – starttijden 13:00 (NL) & 15:00 (NL)

Zaterdag 19 augustus - starttijden 13:00 (NL) & 15:00 (EN)

Duur rondleiding: 1 uur. Een ticket voor de Queertour kost €4,50 excl. museumticket. Meer informatie en ticketsale via de website van het Groninger Museum.

Pride Ossenmarkt (start & finish)

Pride Walk

De eerste Pride was een optocht ter herdenking van de Stonewall rellen in New York. Deze ontstonden op 28 juni 1969, toen de politie een inval deed in de homobarStonewall Inn in de wijk Greenwich Village. Daarom is Pride geen echte Pride zonder een parade. Dit is dus het gedeelte waar het draait om jezelf zijn, gezien worden, en trots zijn op wie je bent! Aan deze demonstratieve en kleurrijke optocht doen o.a. al meerdere wagens (Noorderpoort en Paradigm) met muziek, een roze trekker, diverse organisaties, en een koets met drags mee.

Route: Ossenmarkt - Noorderhaven N.Z. - Westersingel - Astraat - Brugstraat - Akerkhof - Munnekeholm - Gedempte Zuiderdiep - Oosterstraat - Grote Markt - Kreupelstraat - Sint Walburgstraat - Kattenhage - Turfsingel - Spilsluizen - Ossenmarkt.

Tussen 13:00 en 13.30h verzamelen we op de Ossenmarkt. En om 14:00 zetten we de tocht in naar de binnenstad. Loop jij ook mee voor liefde, respect, acceptatie en saamhorigheid?

Pride The social hub

Jong & Out Pride outfit maken

Kom een leuke Pride outfit of tote bag maken! Je kunt een eigen kledingstuk meenemen dat je wilt upcyclen of je kunt gebruikmaken van de beschikbare t-shirts en tote bags. Deze J&O activiteit is voor jongeren tot en met 18 jaar.

MensenBieb by Ganymedes

De LHBTQ+ gemeenschap zit vol verhalen – maar heb jij de persoon achter het label wel eens écht gesproken? Tijdens de MensenBieb krijg je die kans. Onze ‘Levende Boeken’ staan klaar om door jou gelezen te worden tijdens een één-op-één gesprek. Dus heb je altijd al eens willen weten hoe het is om aseksueel te zijn, of queer & gelovig, of transgender, of…? Dan verwelkomt Ganymedes jou op zaterdag 19 augustus tussen 11:00 en 13:00 in The Social Hub (Boterdiep 9). Een gesprek met een ‘Boek’ duurt maximaal dertig minuten. Natuurlijk kun je (afhankelijk van de drukte) ook meerdere Boeken lezen. De MensenBieb opent je ogen en verbreedt je horizon!

///

The LGBTQ+ community is filled with stories – but have you ever really talked to the person behind the label? This is possible during the “MensenBieb” (People Library). Our ‘Living Books’ are ready to be read by you during one-on-one conversations. So, have you always wondered what it’s like to be asexual, or queer & religious, or transgender, or…? Then Ganymedes is welcoming you on Saturday August 19th between 11:00 and 13:00 in The Social Hub (Boterdiep 9). A conversation with a ‘Book’ lasts up to thirty minutes. Of course you can read multiple Books, depending on how crowded it gets. MensenBieb opens your eyes and broadens your horizon! NOTE: some Books may not speak English.

Pride DragQueen Brunch for the elderly

Voor de roze ouderen onder ons is dit de go-to brunch met drag performances van Curvalicious Diamond en Dolly Wood! Entree en deelname is gratis maar reserveer wel je plekje! Vol=vol! kan via annemarie.sanderink@thesocialhub.co

Queer expo by The Pink Cube

Beschrijving volgt...

Pride Zwanestraat

Drag Sports

Wegens succes herhaald. Dit is de letterlijke dragrace van Pride Groningen onder leiding van Anastasia von Beaverhausen. Hier zullen de deelnemers en dragqueens in meerdere spannende challenges hun disciplines uitoefenen en kans maken op het brons, zilver of goud! Hilariteit ten top! Met andere woorden: komt dat zien! Of doe mee als je durft? De sportactiviteiten zijn open voor alle drag queens en kings, genderbenders, cross dressers en al wat een pruik en mega hoge hakken heeft. Vergeet alleen je EHBO-kit niet. Aanmelden als deelnemer? Mail dan naar info@pridegroningen.nl

Streetpride 2023

Op zaterdagavond is de Zwanestraat in Groningen de place to be. In samenwerking met één van de laatste gay-cafés in Groningen, Café De Prins, en de winkeliers in de straat zorgen we voor een onvergetelijk en jaarlijks terugkerend straatfeest. De winkelstraat krijgt een feestelijke make-over, tappunten en meerdere muziekpodia. Verwacht hier de DJ’s Nanno, Thyrza, Anastasia en Den samen met de dansers van Alter à Go. Afgewisseld met live performances van Tally, Paul Morris en Raffaëla Patton! En dat allemaal gehost door Anastasia von Beaverhausen.

TIMETABLE

17:30 - 18:30 Dj: Anastasia Von Beaverhausen

18:30 - 18:50 Live: Tally

18:50 - 20:30 Dj: Nanno

20:30 - 21:00 Live: Paul Morris

21:00 - 22:00 Dj: Thyrza

22:00 - 22:30 Live: Raffaëlla Paton

22:30 - 00:00 Dj: Den

17:00 - 00:00 Host: Anastasia von Beaverhausen

21:00 - 00:00 Dans: Alter à Go

 

Ugly Duck hosted by Achterkamer Producties

Dit jaar is de StreetPride uitgebreid met een tweede podium in de Zwanestraat! Ben je een 70’s bitch of 90’s kid? Verwacht hier jeugdsentiment met optredens van DJ Melissa, Til en Henri Haan en een live performance van Pieter v/d Zweep!

TIMETABLE

19:00 - 20:00 Dj: Melissa

20:00 - 20:30 Live: Pieter v/d Zweep

20:30 - 22:00 Dj: Tilly

22:00 - 00:00 Dj: Henri Haan

 

Pride Noorderzon (Nova)

Pride Groningen x Noorderzon: Lip Sync Roulette w/ DragQueen Curvalicious Diamond

Dragqueen Curvalicious Diamond laat je zien hoe je je innerlijke drag persona kunt ontketenen in deze lip sync roulette. Na Curvalicious Diamond is het podium helemaal van jou!

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Noorderzon.

Pride Dorothy's dragbar

DragQueens Overloaded - Dragshow with 8 Dragqueens from NL

Brace yourself for the ultimate drag spectacle during Pride in Groningen! "DragQueens Overloaded" is set to ignite the stage with 8 fierce queens from all over the Netherlands!

More info op de website van Dorothy's!

Pride Café uit de kast

Hollandstalige avond met live muziek

Het gezellige bruine gay café van Groningen aan de Akerkstraat 6 zet zijn deuren open voor een hollandstalige avond met live muziek van zanger Ido. Kom jij hier je dag afsluiten?

Pride Palace

Pride Official Afterparty 2023

De officiële Pride afterparty met Sharon Doorson live, DJ Thyrza, Hoax LeBeau en Tommy Green. Dancers: Alter à Go. Hosted by Pride Queen 2022; Lola Lasagna! 

Tickets

TIMETABLE

23:00 - 01:30 Dj: Thyrza

01:30 - 02:00 Live: Sharon Doorson 

02:00 - 03:30 Dj: Hoax LeBeau

03:30 - 05:00 Dj: Tommy Green

23:00 - 03:30 Hosted by: Lola Lasagna 

00:00 - 03:00 Dans: Alter à Go 

Pride Groningen wordt mogelijk gemaakt door: